info@nakladanika.hrKorisnička podrška

Ana Petrović: Stripoterapija

19.00 € (143.16 kn)

Ana Petrović


Fiksni tečaj konverzije: 1 € = 7.53450 kn


Stripoterapija! Kombinacija ozbiljnih, dubokih tema i humora na kreativan i iscijeljujući način. Štivo koje će nasmijati i razveseliti svakoga.Format: 18 x 17 cm
Broj stranica: 168 str.
Uvez: meki, u boji
Pismo: latinica
Jezik: srpski
Godina izdanja: 2022.
ISBN: 978-86-529-1084-7
Izdavač: Kreativni centar


Stripoterapija autorice i ilustratorice Ane Petrović – stigla je u Hrvatsku. U želji da čitateljicama i čitateljima približi proces psihoterapije kroz koji je prolazila, autorica je počela crtati razne situacije u odnosu klijentkinje i terapeutkinje, prikazujući ih vjerno, duhovito i empatično.

„Stripoterapija je ubrzo postala mnogo više od interne šale. Stripove sam počela objavljivati na društvenim mrežama. Najčešći komentar bio je: Ovo sam ja! Reakcije su me motivirale i ohrabrile. Shvatila sam da mnogi dijele moje iskustvo. Ovo nisu stripovi samo o meni, već o svima nama“, izjavila je autorica Ana Petrović.

Autobiografska priča o glavnoj junakinji i njezinoj psihoterapeutkinji počinje prepoznavanjem problema i suočavanjem s potrebom da potražimo pomoć u njegovu rješavanju. Nekoliko upečatljivih simbola i figura koji se ponavljaju iz stripa u strip potvrđuje repetitivnost procesa, a time i upornost junakinje da uz pomoć terapeutkinje napreduje u rješavanju problema. S druge strane, sitni detalji – varijacije u ekspresiji lica, položaju tijela, odjeći i ambijentu – privlače pažnju čitatelja i suptilno ali efektno, i uvijek duhovito, ističu ključna značenja u svakom stripu. Pomoću tih detalja autentično se prikazuju usponi i padovi u ovom procesu, koji nema svoj konačan završetak. Odnos između terapeutkinje i klijentkinje, iako često može izgledati i antagonistično, osvjetljava različite kuteve junakinjine borbe, koja ponekad umije biti neugodna i teška, a ponekad zabavna i rasterećujuća, ali uvijek praćena podrškom osobe koja sjedi prekoputa i koja je, kao i u stripu, uvijek tu kada zatreba.

Autentičnost stripova u najvećoj mjeri počiva na spremnosti autorice da u njima predstavi osobni doživljaj čitavog procesa. Čak i kad govori o vrlo teškim temama, Ana Petrović to čini kroz humor koji djeluje oslobađajuće i rasterećujuće. Uspješno se poigrava slikom i tekstom, koristeći se jezičkim igrama koje u tiskanom izdanju odlaze korak dalje. Ova igra ujedno je i ključ za čitanje knjige. Tekst i slika u stripovima su uvijek komplementarni. Kroz to zajedništvo introvertna junakinja i umjetnica uspješno predstavlja svoje iskustvo čitalačkoj publici.

Ana Petrović povezuje osobno iskustvo s različitim sadržajima popularne kulture koji su obilježili odrastanje djece devedesetih godina – knjigama, filmovima, videoigrama, glazbom i dr. Ipak, knjiga ne ostaje usko shvaćena jer stripove prate objašnjenja koja značenja približavaju i mlađim generacijama, zbog čega Stripoterapija uspješno komunicira s vrlo širokom publikom, o čemu govori i veliki broj pratitelja ovih stripova na društvenim mrežama.

Knjiga Stripoterapija donosi autentičnu, dirljivu i duhovitu priču o psihoterapijskom procesu glavne junakinje s kojom se kao čitatelji lako povezujemo.