info@nakladanika.hrKorisnička podrška

Redovitim pranjem ruku protiv bolesti

Dijete odmalena treba učiti da redovno pere ruke jer se tako smanjuje opasnost da oboli od brojnih bolesti – gripe, žutice ili crijevnih zaraznih bolesti i drugih infekcija.

Djecu odmalena treba učiti navici pranja ruku. Ponekad je teško stvoriti tu naviku jer su djeca zaigrana i ne razumiju zašto je važno prati ruke, pa često poslije odlaska na toalet ili nakon dolaska kući djeca zaborave ili izgbjegnu oprati ruke. Na dječjim rukama nalazi se mnogo bakterija, neke od njih su „dobre”, no neke mogu biti vrlo opasne i zato je pranje ruku najbolji način za prevenciju bolesti. Posebno je bitno ruke prati prije jela kako bi se spriječio unos opasnih bakterija u tijelo kroz usta. Također je opasno i ako djeca diraju nos ili oči jer je i to jedan od načina na koji se mogu zaraziti. Brojne bolesti mogu se spriječiti samo pranjem ruku, neke od njih su i preglada, gripa i crijevna viroza, kojima je dijete najviše izloženo ako ide u vrtić ili školu jer se u većim grupama u zatvorenom prostoru lakše širi zaraza.

Kako djeci objasniti zašto je važno prati ruke
Djeca teško shvaćaju kada im samo nešto kažemo jer im često objašnjenja riječima nisu dovoljno upečatljiva da bi ih zapamtila i prihvatila. Zato možemo uzeti djetetove igračke i napraviti mali igrokaz i objasniti zašto i kako njihova najdraža igračka pere ruke. Možemo dati djetetu da svojoj igrački opere ruke i objasniti da je lijepo kad smo svi čisti.
Također, djeca lakše pamte slike i pjesmice pa ga možemo naučiti neku pjesmicu o pranju ruku ili pročitati neku slikovnicu. Uz pomoć slikovnice „Što sve Ana zna... Zdrava hrana” možete potaknuti svoje dijete da obrati pozornost na veselu djevojčicu Anu koja zna zašto je važno prati ruke pa ga naučite ovaj stih:

„Kad su ruke čiste,
slađe mi je jelo,
tako je zdravije
i za moje tijelo.”
Kako pravilno prati ruke Naučiti dijete važnosti pranja ruku je jedan dio stvaranja zdrave navike pranja ruku, no drugi dio je naučiti dijete kako pravilno prati ruke. Ruke je važno prati u toploj vodi i barem 20 sekundi trljati ruke sapunom. Također, prilikom pranja ruku važno je oprati i područja između prstiju i ispod nokta, gornju stranu dlana i zglobove. Nakon sapunanja, ruke je važno dobro isprati i osušiti ručnikom.
Vrlo često djeca u parku konzumiraju hranu. Obzirom da u parku nemamo pristup vodi i sapunu, najučinkovitiji način čišćenja ruku je da prvo vidljivu prljavštinu uklonimo vlažnim maramicama, a potom u ruke utrljamo alkoholni antiseptik koji će učinkovito ukloniti bakterije. Preporuka je nanijeti dostatnu količinu da ruke budu mokre i potom trljati 30-ak sekundi.