Svijet antičkih mitova

Svijet antičkih mitova

Antička grčka civilizacija jedna je od najznačajnijih u svjetskoj povijesti. Trajala je gotovo dvije tisuće godina, sve dok je naposljetku nije pokorilo Rimsko carstvo u drugom stoljeću prije Krista. Na svome vrhuncu, grčki svijet protezao se na teritoriju koji je bio znatno veći od područja koje danas pripada modernoj Grčkoj državi.

 

 

Mnogo toga dugujemo starim Grcima. Oni su bili veliki znanstvenici, matematičari, dramatičari i filozofi. Bili su također i vrhunski pripovjedači. Priče su pripovijedali u dugim pjesmama koje su ćesto imale i nekoliko tisuća stihova. Grci su stvarali pjesme o svim oblicima ljudskog iskustva - o ljubavi, prijateljstvu, ratu, osveti, povijesti, čak i o svakodnevnim događajima. Od pjesama koje su se sačuvale do naših vremena najpoznatije su epske priče o hrabrosti i stradanjima velikih junaka u neravnopravnoj borbi s viπim silama i nadmoćnijim neprijateljem.

Zvuči nevjerojatno, ali Grci nisu imali definirani oblik pisma sve do osmog stoljeća prije Krista. Sve priče, ma koliko dugačke, prenosile su se s koljena na koljeno usmenim putem. Održavali su ih i recitirali profesionalni pripovjedači koji su nastupali na gradskim trgovima ili u kazalištima. Često je postojalo nekoliko inačica pojedinog mita jer su ih pripovijedali razni pripovjedači u različito vrijeme.

Zakoračite u prošlost - u vrijeme čudesnih priča antičke Grčke. Veliki junaci, njihova hrabra djela i pustolovine, mitovi, bogovi i pripovjedači već stoljećima plijene pažnju i raspiruju maštu čitatelja. Sada su ponovno oživljeni u ovim uzbudljivim, bogato ilustriranim pričama koje su preradili i prilagodili neki od vodećih autora i ilustratora dječje literature. Bogato ilustriran tekst vodi nas kroz mit jednostavnim jezikom, zanimljivo i životno. Osim fabule, na svakoj stranici su i okvirići s tekstovima koji pojašnjavaju dijelove glavne radnje i odgovaraju na pitanja znatiželjnih. Iz samog mita, usprkos sažetosti teksta, nije ništa izostavljeno, a na kraju knjige nalazi se i rječnik te tumač likova.

 

• Jazon i argonauti 

• Odisejeva putovanja 

• Dvanaest Heraklovih poslova 

• Perzejeve pustolovine

• Tezej i Minotaur

• Trojanski drveni konj 

http://www.nakladanika.hr/biblioteka/mitovi-anticke-grcke-2.html

 


 

 

 
Napisano 16.02.2012

Ostale novosti: